HELSINKI. Liigassa viime kaudella vain kaksi pistettä (1+1) summannut 21-vuotias Ville Petman on ollut tämän sesongin yksi suurimmista sensaatioista. SaiPan kultakypärä on latonut 19 matsissa todella kovat tehot 8+7=15.

Virettä kuvaa hyvin uusi rekordi. Pelaajan yhden kauden piste-ennätys, kahdeksan meni romukoppaan aikoja sitten.

Nyt liigayllättäjä sai liekehdinnästään upeimman mahdollisen palkinnon, kun hänelle kävi kutsu Leijonien maajoukkueeseen perinteiseen Karjala-turnaukseen.

– Olihan hän innoissaan kuullessaan valinnasta. Jukka (päävalmentaja Jalonen) jutteli hänen kanssaan. Varmaankin odotti tätä, kun on pelannut vahvaa kautta. Hienoa nähdä se, minkälaista kautta hän pelaa. Saadaan nuorta verta, Leijonien GM Jere Lehtinen lausuu Hartwall Arenalla järjestetyssä Leijonien tiedotustilaisuudessa.

– Olihan hän innoissaan kuullessaan valinnasta.

Maajoukkueen muita kenties yllättäjiksi mielettäviä pelaajia ovat joukkuekaveri, maalivahti Niclas Westerholm sekä KooKoon maalitykki Heikki Liedes. Jo 11 osumaa niitannut Suomen mestari on hänkin parannellut yhden kauden maaliennätystään jo nyt.

– Kyllä he ovat meillä olleet isossa listassa. Ovat päässeet vaaditulle tasolle.

– Heidän koutsit tukevat tätä, he näkevät jokapäiväisessä arjessa heidän pelaamistaan. Ei me oltu katsottu väärin. Kyllä nämä aika hyvin yhteen menevät, Lehtinen sanoo viitaten leijonajohdon ja seurajohtojen näkemyksiin.

Liigan pistepörsissä terävimmän kärjen takana keikkunut Petman debytoi pääsarjassa vasta kaudella 2018-19 ja pelejä on kertynyt vyölle 113 kappaletta. Petman aloitti liigauran Pekka Virran Lukossa, mutta viime kaudeksi hän siirtyi Lappeenrantaan.

Virta tuli perässä itään täksi kaudeksi. Muilta seuravalmentajilta mitään pois ottamatta, minkälainen suomenmestariluotsin merkitys on sähäkän hyökkääjän vireeseen?

– Varmaan osalle voikin olla. Mutta Robin Salo oli mukana toissa vuonna, mutta totta kai katsoessa Pekka Virran historiaa menestyneenä valmentajana – Suomen mestari ja aikaisemminkin ollut lähellä – niin kyllähän koutsilla on aina iso merkitys pelaajien kehittymisessä ja eteenpäin menemisessä. Arkihan sen tekee, mitä pelaajista loppupeleissä tulee.

– Kyllähän koutsilla on aina iso merkitys pelaajien kehittymisessä ja eteenpäin menemisessä.

Seuraava näkemys on tämän jutun kirjoittajan oma: Karjala-turnauksen jälkeen pelattavassa seuraavassa EHT-turnauksessakin saatetaan nähdä yhtä isoja sensaatioita, kuin puolentoista viikon päästä Helsingissä.

Sen Lehtinen vahvistaa, että loppuvuoden Suomen ja Venäjän EHT-turnauksessa on käytännössä kaksi eri leijonalaumaa.

– Kyllä aika pitkälle voi sanoa, että on ihan eri joukkue. Joitain voi olla samoja. Sillä tavalla me ollaan yritetty jakaa. Neljä viikkoa Karjalan jälkeen ollaan menossa Venäjän turnaukseen. Halutaan antaa näyttöpaikkoja.

– Kuten Jukka sanoi, meiltä jäi paljon pelaajia ulos tästä – sellaisia, keitä olisi voinut olla mukana. Saadaan laadukas joukkue sinne (Venäjälle).

– Meiltä jäi paljon pelaajia ulos tästä – sellaisia, keitä olisi voinut olla mukana.

– Kansainväliset pelit näyttävät sen, missä nämä pelaajat menevät.

No keitä ne kotiturnauksesta sivuun jääneet sitten ovat?

– En voi sanoa, te voitte spekuloida sillä. Maailmanmestareita ja mitalisteja jäi pois, Lehtinen virnistää.