Leijonat.com on tehnyt oman hahmotelmansa Leijonien mahdollisesta olympiajoukkueesta.

Toimittaja Miikka Lahtisen valitsemaan joukkueeseen mahtui mukaan kaksi pelaajaa Euroopan sarjoista – joista yksi jopa Liigasta. Muut pelaajat tulevat arvokisoihin NHL:stä.

Ykkösketjun muodostavat Patrik Laine, Aleksander Barkov ja Mikko Rantanen, joista Barkov pelasi Leijonien ykkössentterinä kertaalleen jo vuoden 2014 olympiajoukkueessa. Barkov ja Laine ovat pelanneet useasti yhdessä, harjoittelevat kesäisin yhdessä ja ovat hyviä ystäviä, joten tätä kaksikkoa on vaikea laittaa erilleen. Kivenkovan ketjun täydentää Rantanen.

Kakkosketjun muodostavat puolestaan Teuvo Teräväinen, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi, joista Teräväinen ja Aho ovat seurakavereita. Puljujärvi pelaa puolestaan vahvaa kautta Edmonton Oilersissa.

Kolmosketjussa hirmuvireinen Mikael Granlund toimii sentterinä. Laidoilla viilettävät Roope Hintz ja Kaapo Kakko, jotka saavat nauttia yhden NHL:n parhaimman syöttäjän tarjoiluista. Tarvittaessa myös Hintz pystyy pelaamaan sentterinä ja Granlund laidalla.

Nelosketjuun nousevat puolestaan Artturi Lehkonen, Anton Lundell ja Joel Armia. Koko kolmikko on ansainnut näytöillään paikkansa kisajoukkueessa. Lehkosen kausi on ollut nousujohteinen, Lundell on ollut hyvä ensimmäisestä pelistä lähtien, ja Armia on jo kokenut alempien kenttien NHL-pelaaja sekä alivoimaspesialisti.

Ylimääräisinä hyökkääjinä joukkueeseen mukaan mahtuvat Joonas Donskoi ja Kasperi Kapanen, joita voi peluuttaa monissa eri ketjuissa. Kaksikon ohella myös Eetu Luostarinen olisi potentiaalinen vaihtoehto kisakoneeseen.

Leijonien puolustukseen mahtuu NHL:n ulkopuolelta

Suomen puolustuksessa kilpailu pelipaikoista ei ole yhtä kovaa kuin hyökkäysosastolla. Dallas Starsin Esa Lindell ja Miro Heiskanen muodostavat todennäköisesti yhden olympialaisten kovimmista pakkipareista. Kaksikko tulee pelaamaan turnauksessa isoja minuutteja.

Lindellin ja Heiskasen jälkeen valinnat ovat kuitenkin vaikeampia.

Päävalmentaja Jukka Jalonen haluaa joukkueeseensa pelaajia, jotka saavat seurajoukkueissaan kunnolla jääaikaa ja ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa. Tämän vuoksi esimerkiksi Rasmus Ristolaista on vaikea sivuuttaa, sillä hän on pelannut jo vuosia isoja minuutteja maailman parhaassa sarjassa. Myös Jani Hakanpää tuo alakertaan mukavasti jämäkkyyttä.

Olli Määttä on puolestaan ollut usein vakuuttava Leijonissa, ja nyt peliaikaa on tullut mukavasti myös Los Angeles Kingsissä, joten puolustajan valinta vaikuttaa melko selkeältä.

Puolustukseen Euroopassa kiekkoilevista pelaajista vahviten tyrkyllä ovat puolestaan Sami Vatanen, Atte Ohtamaa sekä Mikko Lehtonen, joista valinnat osuvat tällä kertaa Vataseen ja Ohtamaahan.

Vatanen pelaa tällä hetkellä Sveitsissä huippukautta, ja näytöt Leijonat-valmennuksen suuntaan ovat vahvoja. Vatanen oli mukana myös Karjala-turnauksessa, jossa hän oli pelipaikkansa parhaimmistoa, ellei parhain. Ohtamaa on puolestaan Jalosen luottopelaaja, joka on näyttänyt jo useissa arvokisoissa, että hän pystyy painimaan tosissaan maailman parhaimpia hyökkääjiä vastaan.

Alakertaan tyrkyllä ovat myös esimerkiksi Niko Mikkola, Juuso Välimäki ja Markus Nutivaara, joista Mikkolalla ja Välimäellä on vaikeuksia saada tasaisesti peliaikaa. Nutivaara on puolestaan kamppaillut loukkaantumisten kanssa ja pelannut ainoastaan yhden ottelun.

Maalivahtiosastolla yksi iso kysymysmerkki

Leijonien olympiajoukkueen selvä ykkösmaalivahti on Juuse Saros. Suomalainen huipputorjuja pitää huolen siitä, ettei Leijonat kaadu turnauksessa ainakaan maalivahtipeliin.

Saroksen jälkeen kakkosmaalivahdin paikka on tällä hetkellä täysin auki. Kunnossa ollessaan tämän paikan tulee valtaamaan Tuukka Rask. Täytyy kuitenkin muistaa, että Rask on yhä kuntoutumassa leikkauksesta, eikä hänellä ole vielä sopimusta. Mikäli Rask saa kuitenkin sopimuksen tehtyä ja pelejä riittävästi alle, on konkaria vaikea jättää poiskaan.

Kolmosmaalivahdiksi on tarjolla moniakin hyviä vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä valinta kohdistuisi Mikko Koskiseen. ”Kolmen metrin Koskinen” on torjunut Edmonton Oilersin maalilla 14 ottelusta 12 voittoa. Maajoukkueessa Koskinen on myös yleensä pystynyt nostamaan tasoaan entisestään.

Mikäli Rask ei ole kunnossa, niin Koskinen on erinomainen vaihtoehto myös Suomen kakkosmaalivahdiksi.

Haluatko pysyä maajoukkuetapahtumista aina mahdollisimman hyvin kartalla? Se onnistuu, kun seuraat Leijonat.comia myös Instagramissa.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen