Leijonat kohtaa Pekingin olympiakisojen pudotuspelien avausottelussa keskiviikkona jo lounasaikaan kello 10.40 Sveitsin. Pelin henki on selvä – voittaja jatkaa välieriin, häviäjä lähtee kotiin.

Suomi lähtee otteluun suosikkina, se lienee selvä. Kuten aiemmin todettu, kaksissa viime arvokisoissa MM-finaaliin yltänyt leijonalauma on juuri sen näköinen, kuin Jukka Jalonen haluaakin. Arvostetun luotsin joukkueisiin ei yleensäkään tule valtavia määriä kieltäytymisiä.

Suomi on saanut Pekingissä oivia kokemuksia voittamisesta eri tavoin. Slovakia kaatui alkulohkossa hyvällä esityksellä, Latvia paremmalla. Ruotsia vastaan Leijonat teki pelin itselleen todella vaikeaksi jäähyjen myötä, mutta päätöserässä ja jatkoalla Suomi takoi peräti neljä maalia nousten voittoon luottaen omaan tekemiseen.

Käkikellomaa hävisi turnauksen alkulohkossa kaikki pelit, kun Venäjän Olympiaurheilijoiden, Tshekin ja Tanskan joukkueet olivat parempia. Puolivälieräkarsinnassa Sveitsi maksoi Tshekille kalavelat ja meni jatkoon numeroin 4-2.

Leijonien ketjut

Leijonien nipusta lähti tiistaina kolme miestä kotiin, kun pakki Oliwer Kaski sekä hyökkääjät Veli-Matti Savinainen ja Teemu Turunen suuntasivat pohjolaan.

Huomioitavaa on se, että Ruotsia vastaan sivussa ollut molari Harri Säteri torjui kahdessa ensimmäisessä pelissä.

Maalilla:
29 Harri Säteri

Varalla:
45 Jussi Olkinuora

1:
60 Markus Granlund – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen

2:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula – 81 Iiro Pakarinen
40 Petteri Lindbohm – 42 Sami Vatanen

3:
15 Miro Aaltonen – 28 Joonas Nättinen – 71 Leo Komarov
3 Niklas Friman – 13 Valtteri Kemiläinen

4:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

Poissaolot/loukkaantumiset

Ainakaan keskiviikkoaamuna tiedossa ei ollut poissaoloja loukkaantumisten, sairastumisen tai pelikieltojen takia. Hyökkääjä Markus Granlund selvisi Ruotsi-pelin kovasta töötistä ”vain” ulosajolla.

Atte Ohtamaan pelikunto on ollut arvoitus, mutta pakki on tuoreimpien tietojen mukaan pelikuntoinen.

Lisäys: Jääkiekkoliitto tiedotti virallisista ketjuista tämän kohdan kirjoitushetken jälkeen.

Kommentit pelin alla

– Tämä oli meidän kolmas peli ja jo etukäteen tiedettiin, että pelin haaste nousee, vastassa oli kovin vastustaja tähän asti. Ruotsi oli erittäin hyvin latautunut ja otti sitä kautta pelin hallinnan itselleen. Ensimmäisestä erästä vielä selvittiin, joukkueenjohtaja Mika Kortelainen sanoi Jääkiekkoliiton nettisivuilla, viitaten edelliseen Ruotsi-peliin.

– Toisessa erässä Ruotsin aktiivinen pelityyli ja pelivalmius pääsivät pahasti ihon alle. Otettiin miljoonasti jäähyjä ja jouduttiin tappioasemaan.

– Kolmannessa erässä käännettiin kiukkuenergia pelaamiseen ja saatiin päälle pelaamisen raivo. Jääkiekko on kummallinen peli: jos tarpeeksi aikaisessa vaiheessa saa kavennuksen ja pääsee hajulle, ihmeellisiä asioita voi tapahtua. Ja näin tapahtui.

Seuraa näitä

Sveitsillä on allaan kova rutistus ja kuolemanpeli Tshekkiä vastaan tiistailta. Suomen pitäisi pystyä lataamaan heti alkuun, mutta pelata samalla kärsivällisesti, jos kiekko ei välittömästi uppoa reppuun.

Latvia- ja Ruotsi-pelit olivat osoitukset kärsivällisyydestä. Ensiksi mainitussa Suomella oli vaikeuksia saada kiekkoa reppuun, Tre Kronoria vastaan surkea toinen erä ei latistanut lopullisesti. Suomi otti toisella tauolla jäät hattuun ja työhaalarit päälle mennen voittoon kolmen maalin takaa.

Leijonat vienee pelin noin 3/4-0/1.

Näin näet ottelun

TV5 ja Discovery+ näyttävät Suomen ottelun suorana. Ottelu alkaa kello 10.40. Jos peliä ei ole mahdollista nähdä sen poikkeuksellisen alkamisajan takia, voi sitä kuunnella radiosta Yle Puheelta.