Suomalaislaituri Patrik Laineen tilanne Winnipeg Jetsissä on erinomainen. Hän on vasta 18-vuotias, mutta vastuuta ja peliaikaa tulee. Jetsin päävalmentajana toimiva Paul Maurice kertoikin jo ennen kauden alkua, että hiljaisia jaksoja tulee takuuvarmasti, mutta niitä tulee jokaiselle nuorukaiselle. Siksi sen ei tarvitse aiheuttaa valmennukselle harmaita hiuksia. Luottoa ja kärsivällisyyttä siis löytyy.

Laine on kuitenkin kuitannut luoton ja kärsivällisyyden mahtavalla tavalla. Hän ei ole ollut pelillisesti vielä parhaimmillaan, mutta tästäkin huolimatta hän on heiluttanut maaliverkkoa suhteellisen tasaiseen tahtiin, viimeksi viime yönä jopa kolmeen otteeseen.

Tilanne Laineen suhteen on siis seuraavanlainen: nähtyä tulosta ei odoteltu vielä näin aikaisessa vaiheessa, mutta Laine oli eri mieltä. Hän on heikommallakin pelaamisella onnistunut todistamaan Jetsin valmennukselle, että ”laittakaa minut vain kentälle, jos mielitte vielä voittaa tämän ottelun”. Jets-valmennus on tokaissut, että ”käskystä” ja sen jälkeen joukkue todella on voittanut otteluita.

Kyseinen skenaario nähtiin ensi kertaa jo kauden ensimmäisessä ottelussa, missä Laine teki itse kavennusosuman ja syötti tasoituksen. Viime yönä suomalainen päätti hoitaa lähes kaiken yksin: kirin aloittaminen, tasoitusmaali ja voitto-osuma – kaikki Laineen ansiota.

Jetsillä paljon petrattavaa, onneksi on Laine

Otetaanpa hetkeksi Suomi-kakkulat pois ja puhutaan rehellisesti: Laine on ollut Jetsin kauden yksi tärkeimpiä pelaajia, vaikka tankissa olisi bensaa vielä vaikka muille jakaa. Kuten jo ylempänä todettu, on suomalainen ollut aidosti yksi Jetsin voittojen takuumiehistä.

Todellisuudessa Jets ei ole pelannut tällä kaudella vielä yhtä ainutta ehjää ottelua, mutta se on onnistunut voittamaan kaksi neljästä. Henkisestäkään kantista ei voida puhua, sillä kanadalaisseura on todellisuudessa yksi NHL:n nuorimpia. Juuri tämä on näkynyt joukkueen kauden alun otteissa, mutta kiitos yksilöiden – pääasiassa Laineen – taituruuden, se on onnistunut kääntämään kaksi tappioasemaa voitoksi.

Esimerkiksi viime yönä Jets oli häviöllä jo 4-0, mutta niin vain joukkue onnistui kirimään eron umpeen ja menemään vielä jatkoajalla ohi.

On vielä mahdotonta sanoa mitä kausi tuo Jetsille ja Laineelle tullessaan, mutta lähtölaukaus on ollut yllättävän hyvä. Jos joukkue onnistuu kehittämään pelinsä sille tasolle, että se on hereillä alusta lähtien, saattaa jälki olla yllättävänkin hyvää. Suuresta menestyksestä ei tarvitse vielä puhua, mutta tällä hetkellä on turvallista sanoa, että myös se hetki tulee joskus koittamaan.

Loppuvedoksena todettakoot, että Laine on ainutlaatuinen tapaus suomalaisessa jääkiekossa. Hän on sopivasti ylimielinen, mutta ajattelee samalla joukkueen parasta. Hän ei ratko otteluita kovalla työmoraalilla, vaan puhtaalla tuloksella. Tämä nähtiin vuodenvaihteessa nuorten MM-kisoissa, keväällä Liigassa ja nyt, ainakin alun perusteella, NHL:ssä.

Niin, ja jos et todella tiennyt, niin Laine on tällä hetkellä 18-vuotias. Kova poika, ellen sanoisi.