HIFK-hyökkääjä Juhamatti Aaltosen valinta Leijonien MM-leiritykseen on noussut kuumaksi puheenaiheeksi.

Suomen Jääkiekkoliitto tiedotti asiasta sunnuntaina, jonka jälkeen soppa oli valmis. Silmämääräisesti suurin osa jääkiekon ystävistä ihmetteli sosiaalisissa medioissa Aaltosen valintaa joukkueeseen, mutta myös puolesta puhujia löytyi.

Tässä tilanteessa täytyy muistaa, ettei HIFK:n tähtipelaajalla ole todellakaan paikkaa lopullisessa MM-kisajoukkueessa, vaan ainoastaan tämän hetkisessä leiriryhmässä.

Miksi sitten Aaltonen sai ylipäätään näytönpaikan?

Vaikka taiturimaisen hyökkääjän kausi oli lievästi sanottuna pettymys, löytyi kuluneelta kaudelta myös niitä hetkiä, joita leijonaleirissä arvostetaan. Vaikkei uskoisi, oli kausi myös Aaltosen liigauran toiseksi tehokkain.

Pelkästään kyseisillä näytöillä hän ei kuitenkaan lunastanut paikkaansa leiriryhmästä. Arvokisoihin ei tehdä valintoja vain viime aikaisten suoritusten perusteella vaan kokonaiskuvaa tarkastellaan paljon pidemmältä aikaväliltä.

Leijonajohto on myös seurannut pelaajaa läheltä vuosien ajan. Päävalmentaja Lauri Marjamäki tietää tasan tarkalleen, mitä hän voi Aaltoselta parhaimmillaan saada. Kaiken lisäksi on muistettava, ettei seurajoukkue-esityksiä voi heijastaa suoraan maajoukkueeseen, jossa pelikaverit ja pelikirja muuttuvat.

Tämän hetkinen fakta on kuitenkin selvä: MM-kisoihin Aaltosella ei ole mitään asiaa, ellei tasonnosto oli huomattava. Arvokisoihin päästäkseen hänen on lyötävä tiskiin erittäin vakuuttavat näytöt. Jos hän ei siihen pysty, ei kisalippua ole luvassa. Leijonien vahvuudet ovat olleet aina joukkuepelaamisessa, eikä tänäkään vuonna surffailijoita mahdu mukaan. Vapaalippuja ei ole jaossa.