Jokereiden kaksi ensimmäistä harjoituspeliä ovat antaneet tappioista huolimatta paljon iloisia uutisia seuran kannattajille.

Heinäkuiset harjoituspelit eivät kerro vielä paljon minkään joukkueen iskukyvystä. Tai siitä, mitä uudelta rajusti muuttuneelta joukkueelta voidaan odottaa.

Karu fakta on, että eri joukkueet ovat vielä tässä vaiheessa pelejä kesäterässä. Se näkyy kaikessa tekemisessä: konkarit hakevat vasta tuntumaa jäähän ja pelitempo on vielä ajoittain hidasta. Sen takia kauden ensimmäisissä peleissä nähdään usein yllättäviä ratkaisijoita.

Silti kahden pelin jälkeen Jokereista on jo nyt helppo nostaa esillä yksi yllättäjä: NHL-lupaus Eeli Tolvanen oli sekä Kunlun Red Starsia että SKA Pietaria vastaan helsinkiläisten paras pelaaja.

Samalla voidaan lopettaa spekulaatio Tolvasen ensi kauden pelipaikasta: jos moni pohdiskeli, mahtuuko nuorukainen lainkaan KHL-joukkueen matkaan, täytyy puheet Mestis-keikoista unohtaa ainakin toistaiseksi.

 

Hurja laukaus todellinen ase

Kaksi harkkapeliä eivät vielä kerro, millaiseksi Tolvasen rooli Jokereissa muovaantuu. Tai miten nuorukainen pärjää läpi pitkän kauden kovassa pelitempossa.

18-vuotiaan kiekkoilijan taso heittelee varmasti pitkän kauden aikana. KHL on sarjana raaka: pelejä on paljon ja kilometrejä tulee pitkien vierasreissujen takia hurjasti.

Silti Tolvasella on jo yksi ase, jota hän pääsee hyödyntämään Jokereissa: nuorukaisen laukaus on poikkeuksellinen myös KHL:ään.

Ottelut Kunlunia ja SKA:ta vastaan osoittivat, että oikein käytettynä Jokerit saa Tolvasesta erikoisaseen jo tulevalle kaudelle. Hyökkääjän veto lähtee pienestä tilasta kuin raketti – tuo kuti yllätti jo SKA-tähti Mikko Koskisen pahasti. Tikkurilan areenan ylärima tärisee vieläkin Kunlun-pelin pommin seurauksena.

Jos isketään moposta etupyörä kunnolla ilmaan, tuo Tolvasen kuti mieleen erään Patrik Laineen pommin. Tappara onnistui hyödyntämään nuoren kiekkotaiturin osaamisen kaudella 2015-16 erinomaisesti: siitä tuloksena syntyi yhteensä 27 osumaa.

Tässä piilee suuri haaste Jokerit-käskijä Jukka Jaloselle. Miten hyödyntää Nashville Predatorsin superlupauksen lahjakkuus KHL:ssä? Vaikka vertailu Laineeseen on epäreilu, ei Tappara-kasvattikaan ollut vielä valmis pelaaja ennen NHL-läpimurtoaan.

Jokereilla on käsissään jo nyt nuori kultakimpale. Jos viime kaudella joukkue huusi puhtaita maalintekijöitä, tipahti seuran käsiin sellainen tänä kesänä kuin vahingossa. Parhaimmillaan Jalosen joukot saavat Tolvasesta maalipyssyn, jonka vuotta KHL:ssä muistellaan vielä pitkään.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo