Suomen kokoonpano Ranskaa vastaan julkistettiin hetki sitten. Kari Jalonen on tehnyt ketjuihin muutamia muutoksia (lue uutinen). Tämän jutun kannalta oleellisin tieto: Teemu Pulkkinen on edelleen nelosessa.

Leo Komarov nousee Mikko Koivun ja Mikael Granlundin seuraksi kakkosvitjaan. Vastaavasti Sebastian Aho pelaa Mika Pyörälän ja Jarno Koskirannan kanssa kolmosketjussa. Ykkösketjuun (Laine-Barkov-Jokinen) ei koskettu. Se on ymmärrettävää. Myös nelonen (Phlström-Sallinen-Pulkkinen) pysyy samana. Sitä on vaikeampi käsittää.

Riittääkö vastuu ylivoimalla?

Suomen joukkueesta löytyy tänä vuonna poikkeuksellisen paljon hyökkäyspään osaamista. Siitä huolimatta joukkueessa on vain kaksi puhdasta maalintekijää: Laine ja Pulkkinen. Laine on pelannut koko ajan ykkösessä ja iskenyt neljä maalia. Pulkkinen on sahannut nelosessa, eikä ole osunut vielä kertaakaan.

Kyse ei ole suoraan siitä, etteikö Pulkkinen saisi mahdollisuutta. Sekä Laine että ”Pulu” saavat vastuuta ylivoimalla. Laineen maaleista kolme on syntynyt vajaalukuista vastustajaa vastaan. Pulkkinen ei ole osunut, vaikka on laukonut kolmanneksi eniten Suomen pelaajista.

Kyse on enemmänkin siitä, millaiset mahdollisuudet maalintekijöille annetaan tasakentällisin. On vähän eri asia hakeutua maalipaikoille Barkovin ja Jokisen, kuin Sallisen ja Pihlströmin ketjussa. Pulkkinen joutuu tasakentällisin pelaamaan roolissa, jossa hänen vahvuutensa eivät tule esiin. Se on vähän kuin yrittäisi ajaa autoa, jossa on käsijarru päällä.

Pulkkinen ja Aho hukkaan?

Palataan ketjumuutoksiin. Jalonen halusi nostaa Komarovin kakkoseen, ok. Aho taas tunnetaan erinomaisena pelintekijänä. Miksei Jalonen samalla nostanut Pulkkista kolmoseen? Aho tekisi peliä, Pulkkinen iskisi maalit ja Koskiranta paikkaisi hyökkäävien pelaajien puolustuspään vajeita. Nyt sen sijaan Aho joutuu ruokkimaan Pyörälää, joka on monipuolinen pelaaja, muttei Pulkkisen kaltainen maalipyssy.

Ei pidä tuomita ennen peliä, eli katsotaan Ranska-ottelu rauhassa. Mutta vähän ihmetyttää, miksei Pulkkiselle anneta tasakentällisin mahdollisuutta loistaa. Samaan hengenvetoon on sanottava, että näillä kentällisillä Pulkkisen lisäksi hukkaan saattaa mennä myös Aho.