37-vuotiaan Tommi Santalan edelliset maajoukkueottelut ovat kaudelta 2010-11. Sen jälkeen kokenut hyökkääjä on jäänyt otsikoiden ulkopuolelle Suomessa.

Viimeistään tämä kausi on nostanut Santalan jälleen kiekkokansan huulille. Pirteä syksy Klotenissa sai yllättävän muutoksen, kun Jokerit-kasvatti siirtyi kesken kauden KHL-jätti Metallurg Magnitogorskin riveihin.

Alku Venäjällä on ollut vakuuttava. Komeat tehot 1+4 heti avauspeleihin osoittavat, ettei vahva syksy Sveitsin pääsarjassa ole sattumaa.

Pirteä alku ruplajäillä on ennen kaikkea muistutus, että kokenut hyökkääjä on edelleen kova tekijä kansainvälisiin peleihin. Se lienee vahva signaali myös leijonakäskijä Lauri Marjamäelle, joka kasaa jo nyt mielessään potentiaalista pelaajaryhmää Pariisin ja Kölnin MM-kisoihin.

Sveitsissä piilossa

Santalan vahvat otteet KHL:ssä eivät ole silti mikään yllätys. Kuten hyökkääjä itsekin myöntää, on häntä kosiskeltu aiemminkin Venäjälle.

On helppo ymmärtää, miksei NHL:ssä aikanaan piipahtanut Santala ole aiemmin lähtenyt Sveitsistä. Hyvätasoinen NLA on täydellinen paikka perheelliselle miehelle: pelimatkat ovat lyhyitä ja kiekkokulttuuri loistavalla tasolla.

Suomesta käsin katsottuna sarja on jäänyt silti viime vuosina pimentoon. Hyökkäysvoittoinen ja energinen jääkiekko on tullut tutuksi lähinnä CHL:n kautta. Myös sarjan imago on pahasti vanhentunut.

Mielikuvat köykäisestä pelistä, jossa painetaan ilman järkeä päästä päähän, ovat yhä vahvat. Menneet CHL-kaudet ovat kuitenkin osoittaneet, etteivät sveitsiläisseurat häviä Ruotsille tai Suomelle enää taktisesti. Päinvastoin – esimerkiksi SM-liigajoukkueet olivat tänä keväänä hätää kärsimässä NLA-joukkueita vastaan.

Uutispimennon myötä myös Santalan kaltaisten kokeneiden pelaajien seuraaminen on jäänyt lähinnä tehopistemerkintöjen kyttäämiseksi. 191-senttinen Santala on ollut Klotenissa jo pitkään todellinen supertähti. Pelaaja, joka on kuulunut jo yli kahdeksan kauden ajan seuran ykköspyssyihin.

Vasta seuran talousvaikeudet johtivat yllättävään siirtoon. Pisteiden valossa hurja alkukausi kiinnosti Venäjällä ja lopulta Santala löysi itsensä KHL:n suurseurasta.

Nyt jo muutama peli venäläisjoukkueessa on nostanut hyökkääjän uudella tavalla esille Suomessa. Mikäli lento Magnitogorskissa jatkuu samaan tahtiin, voi Marjamäki löytää kevään työkalupussiinsa yllättävän aseen.