AHL on täydellinen paikka tällä hetkellä Jesse Puljujärvelle.

Kiekkokansa kohahti viikonloppuna, kun Edmonton Oilers ilmoitti passittavansa nuoren kiekkolupauksen jo ennen kauden alkua farmiin. Uutinen oli monelle yllätys – varsinkin Pohjois-Amerikassa povattiin pitkin kesää suomalaiselle valtavaa roolia NHL:stä.

Hyökkääjän NHL-ura ei onnistu tai epäonnistu teinivuosien aikana.

Samalla ratkaisu on järkevä. Vaikka nuori suomalainen väläytteli harjoituskaudella, osoittivat treenipelit, että oikean roolin täyttäminen NHL:ssä on vielä kaukana. Puljujärvi ei ole vielä valmis isoon vastuuseen taalajäillä. Pelityyli vaatii paljon jumppaamista.

Karu fakta on, että tämän kesän ykköskierroksen varaus Kailer Yamamoto kiilasi ensimmäisellä NHL-leirillään Puljujärven ohi Oilersin hierarkiassa. Kanadalainen osoitti olevansa heti valmis NHL:ään.

Paniikkinappula takaisin kuvun alle

Pitääkö Oilersin olla huolissaan? Kun puhutaan NHL:n superlupauksesta, on Puljujärven kehitys herättänyt jo paljon huolta.

Paniikkinappula pohjaan? Keskustelu suomalaisen ympärillä on lähtenyt odotetusti laukalle. Täytyy muistaa, että hyökkääjän kohdalla puhutaan 19-vuotiaasta kiekkolupauksesta, joka on vasta alkutaipaleella urallaan.

Hyökkääjän NHL-ura ei onnistu tai epäonnistu teinivuosien aikana. Sen takia on luonnollista, että Oilers toimii maltillisesti nuorukaisen kanssa. Puljujärven onneksi NHL-seuran hyökkäys pursuaa jo nyt nimimiehiä – sen myötä suomalainen pääsee rauhassa ottamaan askeliaan kohti NHL-unelmaa.

AHL:ssä hyökkääjä pääsee heti pelaamaan isossa roolissa pohjoisamerikkalaista peliä. Jokaisen pelaajan kehityspolku on erilainen – jo ennen NHL-varaustilaisuutta oli selvää, että hyökkääjä tarvitsisi aikansa totutella uuteen pelityyliin.

Farmisarja on raskas koulu kohti huippua. Oilersin joukkue pursuaa pelaajia, jotka ovat käyneet aikanaan läpi saman mankelin. Nyt kyse on enää Puljujärven omasta tekemisestä. Kärsivällisyys ja nyt tehdyt hommat tuovat palkinnon vasta tulevaisuudessa.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo