Liiga-kausi 2020-2021 käynnistyy torstaina yhden ottelun voimin. Kaudesta voi muodostua ikimuistoinen koronavirustilanteen vuoksi.

Liiga-kauteen lähdetään odottavin tunnelmin, sillä koronavirus on Suomessa kiihtymisvaiheessa, eikä rajoitusten toimivuutta vielä tiedetä. Tällä hetkellä kaikki näyttää kuitenkin hyvältä, sillä yhdessäkään joukkueessa ei ole tartuntoja.

Liigassa voimasuhteet eivät ole muuttuneet merkittävästi viime kaudesta, sillä suurimmat mestarisuosikit tulevat tutuista osoitteista. Samalla häntäpään taisteluun povataan jälleen samoja joukkueita kuin monella muullakin kaudella.

Leijonat.com arvioi, miten runkosarjassa tulee käymään. Samalla sivusto nostaa jokaisesta joukkueesta esille kaksi pelaajaa, joiden tekemistä kannatta seurata erityisellä silmällä.

1. Kärpät, Oulu

Tuskin kukaan yllättyy siitä, että runkosarjan suurin voittajasuosikki tulee myös tulevalla kaudella Oulusta. Kärppien materiaali on jälleen kivenkova ja laajuutta löytyy. Kokoonpanoa on vahvistettu Cody Kunykin ja Libor Sulakin tasoisilla pelimiehillä, joista kumpikin lukeutuu pelipaikkansa parhaimmistoon Liigassa. Kun materiaali ja valmennus ovat sarjan parhaimmistoa ja päivittäinen vaatimustaso huippukorkealla, niin muutakaan ei voi odottaa kuin menestystä.

Seuraa heitä:

Jesse Puljujärvellä on takanaan elämänsä paras harjoituskausi, joten odotukset ovat korkealla. Kärppien supertähti haluaa takaisin NHL:ään ja tällä hetkellä kaikki näyttää valoisalta sen suhteen. Mikäli Puljujärvi pelaa koko kauden Suomessa, on hyökkääjä pistepörssin suurin voittajasuosikki.

Aatu Räty on vasta 17-vuotias hyökkääjä, joka murtautui Kärppien liigamiehistöön jo viime kaudella. Himoharjoittelijana tunnetusta Rädystä povataan Suomen kiekkohistorian ensimmäistä NHL-ykkösvarausta, joten tätä poikkeuksellista lahjakkuttaa kannattaa seurata tarkkaan.

2. Lukko, Rauma

Joko nyt Lukko? Tämä kysymys on esitetty vuosi toisensa perään, mutta Raumalla kultajuhlat ovat jääneet haaveeksi. Lukon toimistolla on tehty kuitenkin erinomaista työtä ja materiaali on entistä vahvempi. Aleksi Saarela, Anrei Hakulinen, Daniel Audette, Vili Saarijärvi… ovat kovia lisäyksiä jo entuudestaan kovaan kokoonpanoon. Tällä ryhmällä taistellaan mestaruudesta.

Seuraa heitä:

Daniel Audette hankittiin Lukkoon pistepörssivoittaja Justin Danforthin korvaajaksi, joten hänellä on isot saappaat täytettävänä. Audetten odotetaan olevan Liigan kärkisenttereitä ja ainakin harjoituskausi on luvannut hyvää. Hyökkääjä oli Lukon toiseksi tehokkain pelaaja.

Aleksi Saarela palasi Lukon paitaan NHL:n harjoitusleirien alkuun saakka ulottuvalla lainasopimuksella. Suomalaishyökkääjä oli jo Liigasta lähtiessään loistava pelaaja, mutta Pohjois-Amerikassa Saarela on ottanut isoja steppejä eteenpäin. NHL-tason hyökkääjä on huima vahvistus raumalaisten hyökkäykseen.

3. Tappara, Tampere

Jussi Tapola on palannut Tapparan päävalmentajaksi kolmen vuoden tauon jälkeen. Tapola valmensi kirvesrinnat edellisvisiitillään kahteen mestaruuteen, eivätkä tavoitteet ole tälläkään kertaa yhtään pienemmät. Tappara on tehnyt joukkueeseensa kovia ulkomaalaishankintoja, joista tamperelaisille on varmasti paljon iloa. Myös Jukka Peltola on palannut KHL:stä Tapparan kapteeniksi, joten palaset ovat kohdillaan uuden kauden alla. Laajalla ja laadukkaalla materiaalilla Tappara on jälleen kärkitaistelussa.

Seuraa heitä:

Valtteri Kemiläinen oli siirtymässä ulkomaille, mutta sitten koronavirus tuli väliin, joten kausi käynnistyy lainalla tutussa ympäristössä. Etenkin hyökkäyspäässä säkenöivä puolustaja iski viime kaudella 35 tehopistettä. Liigan parhaimmistoa omalla pelipaikallaan.

Jukka Peltola palaa takaisin Tapparaan kahden KHL:ssä vietetyn kauden jälkeen. Peltola kantaa kirvesrinnoissa C-merkkiä rinnassaan ja johtaa joukkuetta esimerkillään jäällä. Kokonaisvaltainen ja kokenut pelaaja pystyy pelaamaan montaa eri roolia. Ehjänä pysyessään varmasti yli 30 tehopisteen mies.

Jukka Peltola on palannut Tapparaan kahden KHL-kauden jälkeen. C-merkki on isketty jälleen huippuhyökkääjän rintaan. Kuva: Juha Tamminen

4. Ilves, Tampere

Koronavirus pysäytti Ilveksen lennon viime kaudella, joten toivotaan, ettei sama toistu myös tulevalla kaudella. Tamperelaisseuralla on kasassa vahva ryhmä, joka voi yltää jopa mitalitaistoon. Joukkue ei ole kokenut isoja muutoksia, mutta talven aikana ryhmä tulee elämään, sillä kokoonpanossa on useita lainapelaajia NHL:stä. Ilves haastaa tosissaan Tapparan Tampereen herruudesta.

Seuraa heitä:

Lukas Dostal oli viime kaudella Liigan paras maalivahti ja hänen tulevaisuutensa on NHL:ssä. Nuori lupaus aloittaa kautensa lainalla Ilveksessä, joka ei kaadu ainakaan syksyn peleissä maalivahtipeliinsä. Dostalia kannattaa käydä vielä katsomassa, sillä tämä saattaa olla hyvinkin hänen uransa viimeinen visiitti Suomessa.

Eemeli Suomi iski viime kaudella peräti 57 tehopistettä ja hyökkääjää vietiin huhuissa jopa NHL:ään. Vielä toistaiseksi siirto jäi unelmaksi, mutta Ilves-kapteenilta voidaan jälleen odottaa huippukautta. Potentiaalinen nimi taistelemaan pistepörssin voitosta.

5. HIFK, Helsinki

HIFK lukeutuu tulevalla kaudella mestarisuosikkien kärkihaastajiin. Helsinkiläiset saavat jälleen jäälle laadukkaan ryhmän, joka on kuitenkin kapeahko. Joukkueella on myös loukkaantumishuolia jo ennen kauden alkua. HIFK on ollut viime vuosina myös ailahtelevin nippu kaikista kärkijoukkueista ja viime kaudella yllättävän heikko kotijoukkue. Löytääkö Jarno Pikkarainen jostain lääkkeet tasaisuuden löytämiseksi?

Seuraa heitä:

Anton Lundell on HIFK:n kirkkaimpia tähtiä. Nuori hyökkääjä tullaan varaamaan lokakuun alussa NHL:ään varhaisessa vaiheessa, joka tuo lisävirtaa kaudelle. Monipuolinen hyökkääjä haluaa olla HIFK:n johtavia pelaajia ja odotukset ovat korkealla.

Eero Teräväinen on läpimurron kynnyksellä. 21-vuotias puolustaja tulee ottamaan HIFK:n alakerrasta kunnon roolin. Taitava kiekonkäsittelijä tekee jäällä kypsiä ratkaisuja, eikä kokemattomuus miesten peleistä näy puolustajan otteissa.

6. KooKoo, Kouvola

Viime kausi ei ole unohtunut Kouvolassa. Ennakkoarvioissa KooKoota ei povattu kärkipäähän, mutta Jussi Ahokkaan ryhmä ei välittänyt tästä, vaan joukkue rynnisti runkosarjassa viidenneksi. Historialliset pudotuspelit jäivät Kouvolassa väliin, mikä on jättänyt joukkueeseen paljon nälkää.

KooKoon kokoonpanossa ei ole aivan samalla tavalla maalintekovoimaa kuin viime kaudella, sillä huippunimiä on menetetty muualle, ja 50 pistettä takonut Juha-Pekka Haataja päätti pelaajauransa, mutta hankinnoissakin on onnistuttu. KooKoo ei pääse enää yllättämään ketään, sillä se kortti käytettiin jo viime kaudella.

Seuraa heitä:

Kasper Björkqvist saapui KooKoohon lainalle Pittsburgh Penguinsin organisaatiosta. Fyysisen hyökkääjän viime kausi meni pipariksi loukkaantumisen vuoksi, mutta nyt NHL-lupaus on jälleen kunnossa. Liiga-kauden mielenkiintoisin tulokas on himoharjoittelija ja se näkyy jäällä periksiantamattomuutena. Kovakuntoinen hyökkääjä jättää kaikkensa kaukaloon.

Joonas Odenilta odotetaan läpimurtoa. Nuori hyökkääjä sai viime kaudella onnistumia seura- ja maajoukkuetasolla ja se lupaa hyvää alkavaa kautta ajatellen. Odenin suurin vahvuus on luistelu, joka on kansainvälistä tasoa. KooKoo-lupauksen, kuten monen muunkin nuoren pelaajan kohdalla tasaisuus on selkeä kehityksen kohde.

Joonas Odenilla on läpimurron paikka entisestään vahvistuneessa KooKoossa. Kuva: Juha Tamminen

7. Ässät, Pori

Porissa päävalmentaja Ari-Pekka Selinin projekti on edennyt seuraavaan vaiheeseen. Takana on hyvä, vaikkakin koronaviruksen keskeyttämä kausi, joka ehti osoittamaan patapaidoille, että oikealla polulla ollaan. Ässät on saanut runkonsa melko hyvin säilytettyä ja samalla kokoonpanoon on saatu muutamia täsmävahvistuksia. Porilaisseura on yllätysvalmis joukkue.

Seuraa heitä:

Mika Niemi on Jokereista ja Leijonista tuttu keskushyökkääjä, joka ei esittelyjä kaipaa. Kokenut hyökkääjä pystyy pelaamaan luotettavasti missä vain ketjussa. Pärjäisi vielä tänäkin päivänä kovemmissakin sarjoissa, joten Porissa ei olla turhaan innoissaan.

Nick Merkley on Ässiltä ennakkoon harvinaisen kova värväys. New Jersey Devilsin organisaatiosta saapunut hyökkääjä on käväissyt NHL-kaukaloissa, johon hän tähtää myös tulevaisuudessa. Nopea ja vahva kaksinkamppailija on Arizona Coyotesin ykköskierroksen varaus kesältä 2015, joten potentiaalia löytyy valtavasti. Patapaitojen uusi supertähti?

8. KalPa, Kuopio

Kuopiossa suurin mielenkiinto kohdistuu alkukaudesta NHL-lainapelaajiin Eetu Luostariseen, Alexandre Texieriin (toistaiseksi sivussa) sekä Otto Leskiseen, jotka ovat tähtistatuksen pelaajia Liigassa. Mikäli kolmikko pelaisi pidempään KalPassa voisi kuopiolaisia povata korkeammille sijoille. KalPalla on jalkeilla nuori ja nälkäinen joukkue, joka on kypsynyt jälleen yhdellä vuodella.

Viime kauden perusteella joukkueella on eniten tekemistä puolustuspelaamisensa kanssa. Kokeneen Eero Kilpeläisen edessä on pelattava yksinkertaisesti paremmin.

Seuraa heitä:

Eetu Luostarinen on valtava lisä KalPan hyökkäykseen. Kokonaisvaltainen ja kamppailuvoimainen pelaaja on murtautumassa NHL:ään, joten visiitti jää tällä kertaa lyhyeksi. Ehtinee takomaan mukavan kasan tehoja ennen NHL-leirille lähtöä.

Balazs Sebok oli viime kaudella kuopiolaisten tehokkain pelaaja, eikä saman tempun toistaminen olisi yllätys. Unkarilainen keskushyökkääjä on luotettava kahden suunnan pelaaja. Kansainvälisen tason pelaajan rahkeet riittävät isompiinkin ympyröihin.

9. HPK, Hämeenlinna

Hämeenlinnassa puhaltavat uudet tuulet päävalmentaja Antti Pennasen siirryttyä Nuorten Leijonien penkin taakse. Saksassa valmentanut Matti Tiilikainen onkin heti kovan tehtävän edessä, sillä Pennanen nosti HPK:n aivan uudelle tasolle.

Hämeenlinnassa kokoonpano on elänyt ja joukkue on menettänyt muun muassa Cody Kunykin, Petteri Nikkilän ja Niklas Friman suurempiin seuroihin, mutta uusien hankintojen myötä laatua löytyy yhä sen verran, että pudotuspelipaikka on täysin realistinen tavoite.

Seuraa heitä:

Petri Kontiola palaa Liigaan yli 13 vuoden tauon jälkeen. Takana on upea ja mittava ura KHL:ssä ja Leijonissa. Kokeneen hyökkääjän jalka ei nouse enää samalla tavoin kuin takavuosina, mutta peliäly on korkealla tasolla. Yltää yhä koville tehopisteille.

Valtteri Puustinen on HPK:n lupaavimpia pelaajia. 21-vuotias hyökkääjä takoi viime kaudella 17 maalia ja 40 tehopistettä, joka on 27 pistettä enemmän kuin edelliskaudella, joten kehitystä on tapahtunut valtavasti. Ei ole mitään syytä, etteikö Puustinen nousisi jo tulevalla kaudella uudeksi kasvoksi Leijonissa, mikäli vain pysyy terveenä.

Valtteri Puustisen on murtautumassa Leijoniin. Kuva: Juha Tamminen

10. TPS, Turku

TPS hakee nousua takaisin Liigan kärkitaistoon, mutta vielä tässä vaiheessa se vaikuttaa mahdottomalta tehtävältä. Turkulaisten riveihin on saapunut paljon ulkomaalaispelaajia, joten TPS on tulevan kauden mysteerisin joukkue. Harjoituskaudella hankinnat ovat vaikuttaneet hyviltä, joten valoa on tunnelin päässä. Isoin kysymysmerkki löytyneekin penkin takaa, sillä Raimo Helmisen näytöt ovat päävalmentajana kovin vaatimattomia. Onnistuuko kiekkolegenda uudessa ympäristössä kovan paineen alla? Mikäli onnistuu, Turussa pelataan vielä keväälläkin.

Seuraa heitä:

Lauri Pajuniemi taisteli viime kaudella Liigan maalipörssin voitosta. New York Rangersin varaama pelaaja kolkuttelee jo NHL:n portteja, jonne tie voi viedä tämän kauden jälkeen. TPS-tähti luottaa laukaukseensa, jota hän käyttää ahkerasta, eikä nuorukaiselle riitä yksi maali iltaan. Ei siis mikään ihme, että verkko pöllyää.

Juuso Pärssinen on TPS:n juniorimyllyn seuraava lahjakkuus, joka tulee tekemään läpimurron liigatasolle. Isokokoinen laitahyökkääjä on saanut miesten mukana lisää kaivattua kamppailukovuutta. Hyvä luistelija omaa painavan laukauksen. Väläytteli osaamistaan jo tulokaskaudellaan, jossa syntyi viisi osumaa. Nostettu kapteenistoon.

11. JYP, Jyväskylä

Jyväskylässä puhaltavat muutosten tuulet. Viime kaudella pappajoukkueeksi leimattu JYP on tehnyt useita nuoria pelaajahankintoja, joka tekee keskisuomalaisista mielenkiintoisen seurattavan.

JYPin kohdalla huolta herättävät maalivahti- ja puolustusosasto, mutta alkukaudella tolppien väli on kunnossa NHL-laina Veini Vehviläisen ansiosta. Vehviläisen lähdön jälkeen JYPillä on auttamatta liian heikko maalivahtikaksikko, mikäli se ei käy pelaajakaupoilla. Puolustus sen sijaan kaipaisi yhtä tähtistatuksen vahvistusta.

JYPin kohdalla on vielä tässä vaiheessa liikaa kysymysmerkkejä, joten joukkuetta on vaikea povata ylemmille sijoille. Mikäli ongelmakohtia korjataan, niin Jyväskylässä pelataan keväällä.

Seuraa heitä:

Brad Lambert, 16, on tulevan liigakauden mielenkiintoisimpia nuoria nimiä. Superlupaava hyökkääjä saapui Jyväskylään HIFK:sta ja raivasi heti tiensä liigamiehistöön. Lambert on ollut harjoituskaudella JYPin tehokkain pelaaja. Poikkeuksellinen lahjakkuus on pelannut samassa ketjussa Jani Tuppuraisen ja Jarkko Immosen kanssa, joka on erinomainen paikka kehittymisen kannalta. Harva pelaaja on tuossa iässä valmis näin suuriin saappaisiin.

Patrik Puistola, 19, saapui JYPiin ottamaan seuraavat kehitysaskeleensa kohti suurempia ympyröitä. Nuorella hyökkääjällä on JYPissä tarjolla rooli kärkiketjussa ja ylivoimalla, joten kaudesta voidaan odottaa tehokasta. Puistola ei joudu JYPissä samanlaiseen lainakierteeseen kuin Tapparassa (KOOVEE, Jukurit, KooKoo).

12. Pelicans, Lahti

Päävalmentaja Tommi Niemelällä on edessään haastava projekti, eikä ensimmäiseltä kaudelta odoteta ihmeitä. Lahdessa on sattunut ja tapahtunut – ja takana on todella heikko viime kausi.

Pelicans on vahvistanut rivejään pätkäsopimuksilla, joista ei ole välttämättä pidempään iloa. Puolustus on kapea, eikä se kestä takaiskuja. Nappikausi voi siivittää lahtelaiset taistelemaan viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta sekin vaatii sitä, ettei materiaali heikkene kauden mittaan.

Seuraa heitä:

Hannes Björninen toimii Pelicansin kapteenina jo kolmatta kautta peräkkäin. Äärettömän arvokas pelaaja lahtelalaisille. Noussut viime vuosien aikana myös Leijonien rinkiin. Kahden suunnan keskushyökkääjä pelaa uhrautuvasti, tekee tulosta ja voittaa aloituksia hyvällä prosentilla. Johtaa esimerkillään.

Matias Rajaniemi on Pelicans-lupaus, jota seurataan tarkalla silmällä myös Pohjois-Amerikassa. 193-senttinen puolustaja pelaa hyvin molempiin suuntiin. Saanut kesän aikana lisää voimaa ja nopeutta. Nuoresta iästään huolimatta ei höntyile ratkaisuissaan. Rauhallinen ja fiksu kiekonkäsittelijä.

Hannes Björninen on Pelicansin luottopelaaja, mutta tuleva kausi voi olla toistaiseksi viimeinen Lahdessa. Kuva: Juha Tamminen

13. SaiPa, Lappeenranta

Päävalmentaja Tero Lehterän mukaan pelaajat ja valmentajat ovat ottaneet virheistä oppia ja harjoituskaudella on menty eteenpäin viime kaudesta. Tuleva kausi on Lehterälle neljäs lappeenrantalaisten peräsimessä, joten jonkinlaista tulostakin odotetaan, mutta kysymysmerkkejä riittää. Hyökkäyksessä ja puolustuksessa on muutamia kovia nimiä, mutta materiaalia on kapea, eikä se kestä kovinkaan montaa takaiskua. Maalivahtiosasto on vahvempi kuin viime kaudella.

Seuraa heitä:

Jarno Koskiranta on Liigan kovimpia paluumuuttajia. Kivenkovassa SKA Pietarissa pitkään kiekkoillut hyökkääjä on vahva kaksinkamppailija ja monikäyttöinen pelaaja, joka hoitaa roolin kuin roolin. Voittava pelaaja on mittaamattoman arvokas vahvistus SaiPalle jäällä ja sen ulkopuolella.

Tomas Zaborsky siirtyi SaiPaan viime kaudeksi ja oli joukkueen selvästi paras pistemies. Lappeenrantalaisseura kaipaa slovakkihyökkääjältä jälleen kipeästi tehoja, sillä hyökkäyspäästä ei löydy montaa pistenikkaria.

14. Sport, Vaasa

Risto Dufva tuo liigajäille kokeneen joukkueen, jossa ei ole pahemmin kirkkaita tähtiä. Vaasalaisten peli tuskin on mitään kauneinta katsottavaa, mutta konkariosasto pitää huolta siitä, ettei Sport ole ainakaan mukava vastustaja. Hyökkäyspäässä ei ole runsaasti taitoa tai tulivoimaa, joten maalintekokilpailuun ei kannata lähteä. Puolustuspään on pysyttävä tiiviinä ja joukkueen on saatava mitattua itsestään kaikki irti, jotta Sport voi edes haaveilla kevään peleistä.

Seuraa heitä:

Jonne Virtanen palaa Liigaan yhden kauden tauon jälkeen. Kokenut hyökkääjä on Dufvan luottopelaaja, joka hoitaa alempien kenttien roolinsa huolella. Aliarvostettu liigapelaaja on Sportin johtavia pelaajia.

Stuart Percy on Toronto Maple Leafsin ykköskierroksen varaus yhdeksän vuoden takaa. Potentiaalia on siis löytynyt, mutta ura on ollut rikkonainen. Viime kaudella Percy pelasi vain viisi AHL-ottelua. Pysyessään kunnossa kiekkovarma puolustaja voi olla arvokas pelaaja Sportille.

15. Jukurit, Mikkeli

Mikkelissä haaveillaan varmasti pudotuspeleistä, mutta sarjan pienimmällä budjetilla operoivan joukkueen materiaali on auttamatta liian heikko. Myös päävalmentaja Marko Kauppinen on vielä toistaiseksi kokematon valmentaja tällä tasolla, joten Jukureiden kaudesta saattaa muodostua hyvinkin samanlainen kuin aiemmista. Mikkeliläiset antoivat kauden alla myös monille muille etumatkaa olemalla kaksi viikkoa karanteenissa.

Seuraa heitä:

Vitali Abramov pelaa Jukureissa lainalla vain alkukauden, mutta tällaista pelimiestä ei mikkeliläisten paidassa ole ennen nähty. 22-vuotias venäläishyökkääjä pelasi viime kaudella kaksi NHL-ottelua ja 51 AHL-ottelua. Huippunopealta hyökkääjältä odotetaan maaleja – ja niitä syntyy varmasti.

Teemu Pulkkinen on uusi kasvo Liigassa, sillä hän on pelannut viime vuodet Pohjois-Amerikassa. Kaudella 2014-15 Pulkkinen tykitti Espoon Bluesin A-nuorissa 47 otteluun 74 tehopistettä, joten maali- ja syöttötaitoa löytyy. Vahvasti molempiin suuntiin pelaava Pulkkinen oli harjoituskaudella Jukureiden tehokkain pelaaja.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen