Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä nähdään historiallisessa perspektiivissä hieno kohtaaminen, kun Kanada ja Venäjä iskevät yhteen World Cupin välieräottelussa.

Kanadan ja Venäjän (tai silloisen Neuvostoliiton) väliltä muistetaan kahdeksan ottelun Summit Series vuodelta 1972. Muistetaan myös muun muassa vuoden 1987 Kanada Cupin finaalit, joista jokainen päättyi lukemiin 6-5 (lue lisää). Molempina vuosina Kanada veti lopulta pidemmän korren. Mutta on Venäjäkin juhlinut, esimerkiksi vuoden 2008 MM-kisoissa. Tuolloin Ilja Kovaltšuk hiljensi Quebecin kotiyleisön ampumalla jatkoajalla Venäjän mestaruuteen lukemin 5-4 (lue lisää).

– Näiden maiden välillä on niin paljon historiaa, Kanadan John Tavares sanoi ottelun alla World Cupin turnaussivuston mukaan.

Aikoinaan Kanadan ja Neuvostoliiton pelitavat olivat hyvin erilaiset. Globalisaation myötä pelityylit ovat lähentyneet toisiaan, mutta edelleen on havaittavissa myös eroja.

– Tulemme ihan eri osista maailmaa. Opimme pelaamaan peliä vähän eri tavalla, Tavares mietti.

– Olemme kaksi suurta kiekkomaata, jotka taistelevat lujasti. Tunnen meidät, me jätämme kaikkemme kentälle. Pelaamme niin kovaa kuin pystymme.

On heitäkin, joille Kanadan ja Venäjän vastakkainasettelu ei ole niin iso juttu. Kanadan maalivahdilta Carey Pricelta kysyttiin, mitä kilpailuasetelma hänelle merkitsee.

– Se on vain ottelu muiden joukossa.

Ottelu alkaa klo 02.00 Suomen aikaa.