Pittsburgh Penguinsin Olli Määttä taistelee parhaillaan Stanley Cupista. Ilman vastoinkäymisiä tähän pisteeseen ei olla päästy. 21-vuotias suomalaispuolustaja on joutunut lyhyellä NHL-urallaan taistelemaan niin syöpää kuin loukkaantumiskierrettä vastaan.

Määtän tilanne ei näyttänyt lokakuussa 2014 hyvältä, kun jyväskyläisen kilpirauhasesta löydettiin kasvain. Pittsburghin pukukopissa uutinen otettiin vastaan järkytyksellä. Suomalaisella itsellään oli kuitenkin luottamus, ettei myöhemmin marraskuussa poistettu kasvain tulisi vaikuttamaan hänen uraansa.

– Olimme enemmän peloissammme kuin hän itse. Ainakin uskoisin niin. Se ei näkynyt hänessä, Pittsburghin silloinen puolustaja Paul Martin kertoi Sports Illustratedin haastattelussa.

Määttä pelaa nyt Pittsburghin kakkospakkiparissa ja jääaikaa kertyy vähintään 14 minuuttia ottelua kohden. Vanhat vaikeudet eivät ole enää puolustajan mieltä painaneet.

– Se ei tuntunut itselläni niin pahalta miltä vaikutti. Tiedän, että on olemassa ihmisiä joilla on paljon huonompi tilanne, kuin itselläni oli. En voi verrata itseäni heihin, Määttä sanoi joukkueen mediapäivässä.

Määttä kohtasi kasvaimesta toivuttuaan myös muita vaikeuksia. Sama olkapää leikattiin kahdeksan kuukauden sisällä kahdesti ja suomalainen ehti kärsiä myös sikotaudista. Tie NHL:n huipulle on ollut pitkä.

– Se mitä Määtälle kävi, oli hyvin omituista. Kaikki tapahtui perä jälkeen, Urheiluagentti J.P Barry kuvaili Sports Illustratedille.

Määtän taistelu Cupista jatkuu ensi yönä kello 3:00 Suomen aikaa kotipelillä San Jose Sharksia vastaan. Pittsburgh johtaa ottelusarjaa voitoin 1-0.