Leijonat pelaa viimeisen esiottelunsa ennen lauantaina alkavaa World Cupia tulevana yönä klo 02 alkaen Suomen aikaa Washingtonissa.

Ottelu on myös USA:lle kenraaliharjoitus. Yhdysvallat on esiotteluissaan kohdannut Kanadan kahdesti, saldona voitto ja tappio.

Poimimme kolme asiaa, joita ensi yön ottelussa kannattaa seurata.

Sebastian Aho

Sebastian Aho korvaa Teuvo Teräväisen Leijonien kolmosketjussa Jori Lehterän ja Valtteri Filppulan vierellä. Viime vuodenvaihteen nuorten maailmanmestarilla on nyt todellinen tilaisuus murtautua Leijonien kokoonpanoon kivikovaan turnaukseen. Aho pelasi vielä viime kaudella Oulun Kärpissä, joten hänellä ei ole juuri kokemusta pienestä kaukalosta. On mielenkiintoista nähdä, pystyykö Aho hyödyntämään vahvuuksiaan myös pienemmässä kaukalossa.

Teoreettisella tasolla Ahon vahvuuksien – peliälyn ja pelinopeuden – tulisi korostua entisestään kun tilaa on vähemmän. Riittääkö Ahon fysiikka maailman parhaita vastaan?

Pelinopeus – pysyykö Leijonat perässä?

Yhdysvallat on vielä luisteluvoimaisempi ja pelinopeampi joukkue kuin Ruotsi, jota vastaan Leijonat kahdesti otteli. Ajoittain Leijonat oli kuitenkin vaikeuksissa jo Ruotsin suunnanmuutosten kanssa. Suomen on pakko keksiä keinot, joilla se voittaa kiekkokontrollin itselleen, ja saa näin määrittää ottelun tempon. ”Koohotuskiekkoon” Leijonat ei saa lähteä mukaan.

Pelinopeutta kannattaa seurata myös siksi, että Yhdysvallat on hyvin samantyylinen joukkue kuin Leijonien World Cupin avausvastustaja Team North America. On varmaa, että Leijonien valmennusjohto testaa pelisuunnitelmaa, jota on tarkoitus lähteä toteuttamaan World Cup -avauksessa.

Erikoistilanteet

Leijonilla on vielä petrattavaa erikoistilanteissa. Kahdessa Ruotsi-ottelussa Leijonat onnistui heiluttamaan maaliverkkoa ylivoimalla kaksi kertaa. Leijonien pyrkii tulevassa World Cupissa pitämään ottelut vähämaalisina ja iskemään erikoistilanteista. Molemmilla ylivoimakentällisillä on rutkasti petrattavaa. Nähdäänkö kevään MM-kisoissa ylivoimataitojaan osoittanut Sebastian Aho ylivoimakentällisissä?