Kommentti: NHL-huippulupaus antaa näyttöjä Leijonille – yllätysvalinta kiteyttää Lauri Marjamäen ahdingon

© Kuva: Leijonat.fi

Leijonien tuore MM-leiriryhmä tarjoilee kiekkofaneille muutaman todellisen yllätysvalinnan.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki paljasti sunnuntaina joukkueen, joka matkaa Tshekin EHT-turnaukseen (katso joukkue tästä). Pelit ovat tärkeitä myös MM-kisoja varten, tuleviin arvokisoihin on viikonloppuna aikaa vain kaksi viikkoa.

Joukkueen yllättävin vahvistus tulee Pohjois-Amerikan juniorisarja WHL:stä. 18-vuotias Henri Jokiharju debytoi maajoukkueessa yllättävään paikkaan.

Kuka ihme on Jokiharju? Vaikka kyseessä on NHL-huippulupaus, ei nuori puolustaja kerro nimenä vielä paljoa keskiverrolle kiekkoseuraajalle.

Jokiharju on tuttu Suomen kaukaloista Tapparan junioreista. Kaksi edellistä kautta monipuolinen pakki on pelannut kuitenkin Kanadan WHL:ssä. Menneellä kaudella Portland Winterhawksin kärkipakki iski 63 peliin hurjat tehot 12+59=71.

Puolustajan potentiaalista kertoo paljon viime kesän varausvuoro. Chicago Blackhawks nappasi nuoren suomalaisen oikeudet ensimmäisen kierroksen 29. vuorolla.

Marjamäki vaikeassa paikassa

Jokiharjun menneen kauden tehot ovat mainiot. Samalla täytyy muistaa, että WHL on vielä kaukana ammattilaissarjan vaatimuksista. Nuorukaisen valintaa voisi pitää toisenlaisena keväänä rohkean yllättävänä vetona. Nyt huippulupauksen kutsu kuvaa vain hyvin Marjamäen ahdinkoa.

Leijoniin ei olla viime vuosina noustu edes näytille juniorisarjoista. Tämän kauden poikkeuksellinen tilanne NHL-pelaajien sekä Euroopan huippujen kanssa näyttää pakottavan Marjamäen ja kumppanit etsimään luovia ratkaisuja.

Tänä vuonna Leijonien tilanne näyttää jopa harvinaisen tuskaiselta: NHL-tähdet ovat kerta toisensa jälkeen kieltäytyneet tulevista arvokisoista. Toiset ovat vedonneet vammoihin, toisten mukaan pitkä kausi on vaatinut veronsa.

Kun esimerkiksi Ruotsi, USA, Venäjä ja Kanada ovat kaikki saaneet jo nyt huippuluokan NHL-nimiä MM-kisoihin, on moni kysynyt aiheesta, miksi kirkkaimmat tähdet kiertävät Leijonat kaukaa.

On taustalla aiemmat maajoukkuepettymykset, tai mikä tahansa muu syy, ei Marjamäen tilanne näytä kadehdittavalta MM-kisojen alla. Tanskan kisat jäävät tällä erää päävalmentajan hyvästeiksi Leijonissa.

Jo nyt viimeinen matka näyttää kiviseltä. Mikäli kisojen alla ei nähdä yllätyksiä, lähtee Suomi Tanskaan jopa poikkeuksellisen kokemattomalla ryhmällä. Tilanne avaa uusia mahdollisuuksia heti uusille nimille.

Jokiharjujen ja kumppaneiden näytönpaikat ovat hienoja juttuja tulevaisuutta ajatellen. Kevään MM-kisat saattavat olla kuitenkin karu paikka kokeilla siipiään – menestyshullujen leijonafanien mielessä tulevaisuus unohtuu nopeasti, mikäli MM-jäillä alkaa tulla tappioita toisensa jälkeen.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo