Entinen NHL-konkari Olli Jokinen on seurannut mielenkiinnolla suomalaisten nuorten pelaajien marssia Pohjois-Amerikassa.

Aleksander Barkov, Patrik Laine, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen ja Mikko Rantanen ovat vain muutama ensimmäisenä mieleen nousevista uusista tähdistä.

– Kun katsoo jonkun Laineen tekemistä, on hyvän ja huonon päivän ero kaventunut aivan mielettömästi. Kun itse pelasin NHL:ssä, tuli kauteen helposti 10-15 peliä, joissa olin ihan paska, Jokinen vertaa suoraan Leijonat.comille.

C-Moren asiantuntijana MM-kisoissa hurmannut ex-tähti kertoo samalla, että myös NHL:ssä on nähty iso muutos. Järkevämpään suuntaan.

– Sarjassa on tapahtunut iso muutos. Ennen mentiin niin, että valmentajat johtivat pelolla. Jos pelaa paskasti, menee huomenna farmiin tai tippuu katsomoon. Nykypäivänä nuoret pelaajat saavat paljon enemmän mahdollisuuksia. He saavat tehdä virheitä, koska niistä oppii. Nyt ei lähetetä kahden vaisumman pelin jälkeen farmiin.

Myös ilmapiiri joukkueissa on muuttunut. Syynä tähän on se, että joukkueet koostuvat yhä enemmän ja enemmän nuorista pelaajista. Jokinen avaa tätä omien tulokasvuosien kautta.

– Kannoin toisten pelaajien siviilikasseja. Pelireissuilla ei koskettu kaukosäätimeen ja muuta tällaista. Rookie-status oli yllä, kunnes alle tuli 200 NHL-ottelua. Se oli erilaista ja kovempaa. Nykyinen touhu on paljon fiksumpaa – se oli aika karmeaa nuorten pelaajien nöyryyttämistä.

Itseluottamus ihastuttaa

Samalla myös nuorukaisten asenteessa tuntuu tapahtuneen ainakin julkisesti muutos. Jokinen muistetaan omalta uraltaan räväköistä kommenteista. Ennen sosiaalisen median aikaa persoonalliset heitot eivät saaneet aina ansaittua arvoa.

– Siinä on tervettä itseluottamusta. Laineet ja kumppanit uskaltavat sanoa, että he ovat hyviä. Samalla he uskaltavat myös sanoa, jos he pelasivat huonosti. Ennen vanhaan jos sanoi, että tavoitteena oli olla sitä tai tätä, pelaaja sai helposti leijan leiman mediassa. Nykyisin ollaan suvaitsevaisempia pelaajien kommenttien suhteen.

Some näkyy pelaajien arjessa myös muuten. Nuorukaiset tietävät tänä päivänä häkellyttävän hyvin, mitä heiltä vaaditaan.

– Nykypäivän pelaajilla on paljon enemmän tietoa. Miten treenataan. Ja millaista kiekkoa Pohjois-Amerikassa pelataan. Nykyään pojat kun menevät NHL:ään, sarja on heille jo tuttu. Kun itse menin rapakon taakse, olin nähnyt elämässäni kokonaisen yhden NHL-pelin, Jokinen virnistää.

LUE MYÖS: Raju somelynkkaus sattuu! Leijonakonkari paljastaa karun tarinan MM-kisoista: ”Itse olin huuli pyöreänä”

LUE MYÖS: Olli Jokinen paljastaa: Kieltäytyi NHL-tarjouksista – rakentaa nyt uutta uraansa: ”Teen 10-12-tuntisia päiviä”

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo