BRATISLAVA. ”Tämä on Marko Anttilan joukkue”, totesi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kultajuhlien keskellä. Eikä valmentaja puhunut palturia.

Suomessa on saatu täysin poikkeuksellinen kiekkosankari, kun Leijonat marssi MM-kultaan ällistyttävän turnauksen päätteeksi.

Mutta mikä on tehnyt Mörkö-Markon tarinasta aivan poikkeuksellisen? Kuinka järkälemäisestä kapteenista kasvoi koko kansan sankari? Leijonat.com nostaa 12 syytä numerolla 12 pelaavan hyökkääjän menestyksen takaa.

LUE MYÖS: Marko Anttila -huuma kasvaa! Suomen logo vaihtui: leijona sai väistyä mörön tieltä

12 syytä – miksi kansa rakastaa Mörköä:

1. Rakastettava hahmo

Kansa rakastaa sankareita enemmän vain yllättäviä sankareita. Mörkö-Markon koko olemus on ihastuttava – ja samalla täysin erilainen edellisiin sankareihin nähden.

Isokokoinen hyökkääjä pelasi upeat kisat. Jos harva leijonafaneista tunsi kapteenin ennen kisoja, on nyt nimi kaikkien huulilla. Vielä ällistyttävämpää on tarina MM-kisojen taustalla.

LUE MYÖS: Mörkö-Marko hurmaa! Kuka on Leijonien uusi järkälemäinen kulttipelaaja? Näin joukkuekaverit kertovat

2. Upea ja koskettava taustatarina

Anttilan historia on koskettava. 203-senttinen hyökkääjä on noussut huipulle vasta yli 30-vuotiaana. Järkäle ehti pelata pitkään ilman suurempaa huomiota.

Anttila ehti pelata pitkään Liigassa ja Ruotsissa isokokoisen taitopelaajan tittelillä. Hänestä kuoriutui vasta Jokereissa voimahyökkääjä ja seuran fanien uusi suosikki. Vasta Jokereissa Anttila löysi peliinsä uuden vaihteen ja fyysisen puolen.

LUE MYÖS: Uskomaton tarina! Marko Anttila tykitti itsensä koko Suomen sankariksi – ”On vinoiltu ja v*ttuiltu sieltä sun täältä”

 

Kuva: Getty Images.

3. Leijonien taistelun ruumiillistuma

Anttilan matkaan kiteytyy samalla koko Leijonien tämän kevään tarina. Kukaan ei odottanut mitään. Silti Leijonat löi NHL-tähtiniput yksi kerrallaan.

Sensaatiomaisessa matkassa oli hienointa, ettei taustalla ollut tuuria tai vahinko: Leijonat löi vastustajansa upeiden esitysten jälkeen.

LUE MYÖS: Netti villiintyi täysin! Mörkö-Marko ihastuttaa ja naurattaa otteillaan – ”Memet lähtee lentoon, hän ansaitsee sen!”

4. Räväkkä, mutta nöyrä persoona

Anttilan persoona sopii suomalaisille täydellisesti. Järkälemäinen kapteeni on nöyrä puurtaja, joka ei kuitenkaan pelkää sanoa asioita suoraan median edessä.

Sympaattinen, solidaarinen joukkuepelaaja ottaa kaikki huomioon, oli kyseessä sitten joukkuekaveri, fani tai median edustaja.

LUE MYÖS: MM-kiekkohuuma pehmensi suomalaisten päät – ”Mörkö” sai ääniä eurovaaleissa!

5. Poikkeuksellinen olemus jäällä

Anttilasta tekee vielä rakastettavamman hänen olemuksensa jäällä. Kun 203-senttinen hyökkääjä polkee vauhtiin jäällä, erottuu hänen olemuksensa varmasti kotikatsomoihin asti.

Erilaisuus ja sen hyväksyminen on voimavara, jonka arvoa usein väheksytään. Kun joku uskaltaa olla rohkeasti oma itsensä, tarttuu se myös muihin. Silloin myös muiden on helpompi hengittää ja olla juuri sellaisia kuin ovat.

LUE MYÖS: Näin Mörkö-Marko kommentoi paikkaansa kansakunnan kaapin päällä: ”Kaikkeni olen yrittänyt antaa”

 

Kuva: Ilari Isotalo.

6. Sosiaalisen median voima

Anttilan tarina on hieno, mutta Mörkö-Markon hype lähti kunnolla lentoon vasta sosiaalisessa mediassa. Jos keväällä 1995 olisi ollut twitterit, facebookit ja instagramit, on vaikea edes kuvitella, millaiseksi villepeltosten ja timojutiloiden tarinat olisivat kasvaneet.

Tänä päivänä sosiaalinen media posauttaa myös kiekkotarinat aivan uudelle tasolle. Kun Mörkö-meemit lähtevät lentoon, kansanhuumaa on vaikea enää pysäyttää.

LUE MYÖS: Netti sekosi täysin! Marko Anttila ihastuttaa kiekkokansaa – katso hulvattomat meemit

7. Leijonien joukkueen sisäinen rakkaus

Anttilan sankaritarinan takaa löytyy tärkeä fakta: se oli Leijonien joukkue, joka lähti ensimmäisten joukossa pumppaamaan Anttila-huumaa. Videot joukkueen sisältä kertovat suoraa kieltään. Joukkue rakasti Anttilaa – ja se näkyi kaikessa.

LUE MYÖS: ”Koko Leijonien koppi huutaa Mörköä!” – Jukka Jalonen herkistyi Marko Anttilan sankaritarinasta

8. Poikkeuksellinen sankaritarina MM-kisoissa

Nelosketjun kaveri nousee sankariksi MM-ratkaisupeleissä. Se on itsessään tarina, joka lyö ällikällä.

Anttilan suosion suurin syy oli kaukalossa – tuntuu kuin hyökkääjä olisi onnistunut ratkaisupeleissä kaikessa tekemisessään kaukalossa. Anttila raatoi, loisti ja paukutti maaleja. Vaikea siinä olla syttymättä.

LUE MYÖS: Näkökulma: Leijonien maailmanmestaruus elokuva-ainesta – näyttelijä Möröllekin jo valmiina

 

Kuva: Getty Images.

9. Kyky hiillostaa vastustajia

Kansa rakastaa hämmentäjiä. Pelaajia, jotka pääsevät vastustajan ihon alle otteillaan.

Kun 203-senttinen hyökkääjä jyrää vastustajansa laitaan ja käy höpöttelemässä päälle omiaan, on viihdearvo taattu. Anttila hiillosti jo vuosi sitten MM-kisoissa NHL-tähtiä raivon partaalle. Sama meno jatkui tänä vuonna läpi turnauksen – ja kansa nautti.

LUE MYÖS: Tiesitkö? Marko Anttila pelannut yhdessä NHL-megatähti Patrick Kanen kanssa: ”Olin raakile”

LUE MYÖS: Venäjällä nähdään suolaisia painajaisia Mörkö-Markosta: ”Uniikki kyyryselkäinen ulkomuoto”

10. Mörkö-lempinimi

Jos pelaajan lempinimi on Mörkö, on suosio taattu. Suomalaisilla on rakas suhde Muumit-satuhahmoihin. Sen myötä Anttilan pelkkä lempinimi herätti heti paljon tunteita.

Hauskaksi Anttilan hahmon tekee lempinimen ristiriitaisuus. Leppoisana kaverina ”Mörkö-Markosta” ei löydy juurikaan samankaltaisuuksia esikuvansa kanssa. Se on todennäköisesti vain innostanut entisestään lempinimen käytössä.

LUE MYÖS: Mörkö-Marko ihastuttaa! Leijonien uusi kulttipelaaja naurattaa myös Muumit-pomoa: ”Suhtaudumme lämmöllä tähän ilmiöön”

LUE MYÖS: Tiedätkö, mistä Leijonien kapteeni Mörkö-Marko on saanut lempinimensä?

Kuva: Getty Images.

11. Oikea asenne MM-karnevaaliin

Anttilan menestyksen takaa löytyy myös luonne, joka osaa ottaa MM-kisat sopivalla rentoudella. Järkälemäinen hyökkääjä jaksaa jokaisten treenien ja pelien jälkeen pysähtyä median eteen – ja hoitaa myös PR-puolen kunnialla.

Anttila on myös loistava median kanssa. Vaikka välillä ei kulje, hoituu mediahommat niin suomeksi kuin englanniksi erinomaisesti. Se kertoo myös paljon hyökkääjän omasta luonteesta.

LUE MYÖS: ”Koko Suomi rakastaa” – Jukka Jalonen ällistelee Leijonat-sankarin koskettavaa tarinaa

12. Maalit MM-finaalissa

Jos teet kaksi ratkaisevaa maalia MM-finaalissa, olet väkisinkin sankari. Anttila nousi kansansankariksi jo ennen loppuottelua. Upea finaali Kanadaa vastaan ikään kuin alleviivasi ällistyttävää turnausta. Leijonilla oli paljon huikeita sankareita, mutta Suomen menestys kiteytyy hyvin isokokoisen kapteenin taisteluun.

LUE MYÖS: Mörkö-Markon show! Kanadan puolustajajärkäle ällistelee Marko Anttilaa: ”Pelasi hemmetinmoisen pelin”

LUE MYÖS: Nyt puhuu ruotsalainen kiekkopomo, joka antoi aikoinaan Marko Anttilalle monoa

Ilari Isotalo, Bratislava
Twitter: @IlariIsotalo