Olli Määtän edustama Pittsburgh Penguins on enää yhden voiton päässä Stanley Cupista. Finaalisarja on mennyt vahvasti joukkueen komennossa.

Pittsburgh vei finaalisarjan jo 3-1-lukemiin haettuaan vierasvoiton San Josesta samoin 3-1-lukemin. Pittsburghilla on nyt sauma juhlia Stanley Cupia neljättä kertaa, ja ensimmäistään sitten vuoden 2009. Joukkue pääsee yrittämään pokaalin nostoa kohti kattoa jo torstaina Consol Energy Centerissä.

Ottelusarja on ollut raskas San Joselle, sillä se ei ole päässyt pelaamaan kertaakaan johtoasemassa finaalisarjan aikana. Ensimmäisen voittonsa sarjassa se nappasi viimeistä edellisessä pelissä, kun Joonas Donskoi nousi ratkaisijaksi (uutinen). Tuolloinkin johtoasemassa pelaaminen jäi, kun voitto tuli jatkoajalla.

– Kyllä, se on rankkaa. Luulen, että johtoasemassa voi pelata eri tavalla. Neljän ketju rytmi tuntuu paljon miellyttävämmältä. Silloin ei ole sitä painetta, että täytyy luoda maalipaikkoja ja tehdä maali. Voi keskittyä vain pelin hallitsemiseen, käyttää aika siihen, Sharks-luotsi Peter DeBoer tuumi post-gazette.comin mukaan.

– Mielestäni he ovat tehneet hyvää työtä, koska ovat napanneet johdon ja me emme ole saaneet itseämme siihen asemaan. Meidän on löydettävä siihen vastaus. En tiedä mistä on kyse, luotsi lisäsi.

Suomalaispelaajista Olli Määttä pääsi 4. loppuottelussa tehopisteille syöttäen 3-1-maalin. Joonas Donskoin miinustilasto näytti sen sijaan kahta pakkasella. Molemmat suomalaisista pelasi noin vajaa 20 minuuttia.

4. finaalissa myös kansallislaulu kajahti komeasti, kun James Hetfield ja Kirk Hammett ottivat jään haltuunsa.