HÄMEENLINNA. Leijonien alakerrassa luutinut Urho Vaakanainen on ehtinyt kokea edellisten 12 kuukauden aikana paljon.

NHL-huippuvaraus, seuranvaihto, nuorten MM-kisat sekä vahva kausi Liigassa. Kun päälle isketään vielä debyytti Leijonien A-maajoukkueessa, on mennyt kausi sisältänyt melkoisesti tapahtumia.

Leijonat.com tapasi Vaakanaisen, joka oli isossa roolissa Leijonien kohdatessa Valko-Venäjän kahdesti. Hyppy uran ensimmäisiin aikuisten maaotteluihin sujui vaivatta pitkän kauden päätteeksi.

– Nämä ovat olleet hyviä matseja. Valko-Venäjä oli todella fyysinen jengi – paljon sai painia. Mutta mukava on ollut pelata – pidän meidän porukasta, tässä on hyviä äijiä kaikki. Tänne on ollut helppo tulla mukaan, Vaakanainen kiittelee Leijonat.comille.

19-vuotiaan pakin olemuksesta huokuu rauhallisuus. Nuorukainen analysoi kypsästi omaa kauttaan SaiPassa. Siirto Jyväskylästä Lappeenrantaan tuntuu olleen kaikin puolin oikea ratkaisu.

– Tämä on ollut todella tärkeä vuosi varaustilaisuuden jälkeen. Kaikki tavoitteet ovat Pohjois-Amerikassa – sitä haluaa mahdollisimman paljon kehittyä sitä varten, Vaakanainen ynnää ja jatkaa.

– Olen saanut paljon vastuuta – sitä kautta on tullut myös paljon kehitystä. Huomaa, että peli on mennyt paljon eteenpäin – nämä leijonapelit ovat yksi palkinto siitä.

Syksyllä Bostoniin

Hyvä yleispakki on pelannut Liigassa nousujohteisen kauden. Nuorukainen oli varsinkin loppukaudesta isossa roolissa, kun SaiPa väänsi tiensä hieman yllättäenkin Liigan puolivälieriin.

Nuorukainen kertoo erityisesti luistelun sekä kiekollisen pelin kehittyneen SaiPan vaativan valmennuksen alaisuudessa. Seuraavat tavoitteet ovat Leijonien jälkeen Boston Bruinsin NHL-organisaatiossa.

– Kausien ohella on tärkeää varsinkin kesät. Ja miten ne hyödyntää. Haluan saada paljon voimaa ja kestävyyttä, että jaksaa painella rapakon takana. Siellä on kuitenkin vielä paljon vahvempia, nopeampia ja taitavampia äijiä vastassa.

Moni suomalaislupaus on siirtynyt tänäkin keväänä Liigan pelien päätyttyä rapakon taakse hakemaan tuntumaa paikalliseen pelityyliin. Vaakanainen kertoo, ettei hän pohtinut heti Bostoniin lähtöä.

– Oli aika selvää, että olen vielä tämän kauden kokonaan Suomessa. Lähden syksyllä sinne – katsellaan sitten, missä pelaan ensi kauden, Vaakanainen vastaa.

”Olin jatkuvasti kontallani”

NHL-unelmaa ennen Vaakanainen nauttii leijonapelien kovasta koulusta. Nuorukainen avaa kahden Valko-Venäjää vastaan pelatun pelin antaneen jo paljon oppia kansainvälisestä kiekosta.

– Vähän on vielä kamppailupelaamisessa tekemistä. Valko-Venäjällä on aika vahvoja äijiä! Tuntui, että olin aika paljon kontallani tuolla. Liigassa ei ole ollut ihan noin paljon selälläni jäällä. Nyt välillä vähän vahingossakin kaatuilin sinne tänne – tuntui, että jos antoi poikkaria, olikin itse selällään, Vaakanainen virnistää.

– Tämä on itselleni uusi juttu – Liigassa ei jokainen pelaaja ole kuitenkaan ihan noin fyysisiä äijiä. Täällä jokainen vastus on tuollainen jyrä – pitää olla itse hereillä.

Muuten nuorukainen on pystynyt tuomaan jäälle tuttua peliään: kiekollisesti rohkeita ja varmoja ratkaisuja. Vaikka omissa on pakin mukaan kolissut kahdessa pelissä liikaa, ovat maaottelut maistuneet hyvältä.

– Haluan pysyä täällä mahdollisimman pitkään. Sitten katsotaan, mitä valmennus on mieltä. Itse yritän tehdä vain parhaani päivittäin – muut saavat tehdä ratkaisut jatkon suhteen, Vaakanainen kiteyttää.

Ilari Isotalo, Hämeenlinna
Twitter: @IlariIsotalo