Leijonalegenda Raimo Helminen ylistää Suomen otteita: ”Kyllä ne ihmetyttävät”

© Kuva: Ilari Isotalo

Suomi-Kanada 5-1, Suomi-USA 6-2. Ne ovat sellaisia tuloksia, joita suomalaiset jääkiekon seuraajat harvoin pääsevät todistamaan.

Ne ovat jopa niin hurjia tuloksia, että saavat jääkiekossa kaiken nähneen Leijonat-legenda Raimo Helmisen mietteliääksi lohkovoiton jälkeen.

– Kyllä ne ihmetyttävät. Tulokset kuvastavat Suomen taidosta ja kyvystä tehdä maaleja.

Kaikkien aikojen eniten otteluita Leijonissa pelannut Helminen on ihaillut MM-kisojen pistepörssin kärkipaikkaa hallitsevan Sebastian Ahon otteita. Helminen on jopa hieman yllättynyt nuorukaisen tasosta.

– Hän on todella lahjakas, taitava ja monipuolinen. Tuloksen tekemiseen tarvitaan toki muitakin. Hänellä synkkaa todella hyvin Teuvo Teräväisen kanssa.

Jokereissa tätä nykyä valmentajana työskentelevälle Helmiselle Suomen kisajoukkueen kenties tutuimmat miehet ovat alemmista ketjuista löytyvät Jokeri-hyökkääjät Marko Anttila ja Pekka Jormakka. Anttila kerääkin legendalta kehut.

– Hän on tosi tärkeä pelaaja Jokereille ja on pelannut kisoissakin todella hyvin. Nelosketju on ollut hyvä pelistä toiseen. Se on vienyt peliä hyökkäyspäätyyn ja saanut hyvin maalipaikkojakin.

Kisoissa 2+2-tehot iskenyt Anttila on saavuttanut ulkoisella hieman honkkelimaisella olemuksellaan leijonafanien keskuudessa todellisen kulttipelaajan aseman. Kun Helmiseltä kysyy, löytyykö vastaanvanlaisia pelaajia hänen pelivuosiltaan, vastaus on ilmeinen.

– Ei muita kuin Anttila itse. Hän pelasi minun kanssani Ilveksessä nuorena poikana. Ihmisenä hän on ihan samanlainen kuin silloinkin, mutta pelaajana hän on kehittynyt vuosi vuodelta huimasti, Ilves-ikoni kertoo.

Toistaiseksi tehopisteittä Tanskan kisoissa oleva Jormakka voi vielä nousta entisen keskushyökkääjän mukaan isompaan rooliin.

– Jorella on mahdollisuus nopeudellaan päästä maalipaikoille. Sinne maalille pitää vain mennä hanakammin, jos haluaa tulosta. Uskon, että jatkopeleissä jäähyjen määrä vähenee, joten peliaika myös tasaantuu. Nyt hän on joutunut pelaamaan vähän pienemmillä jääajoilla rikkonaisten pelien vuoksi.

LUE MYÖS: Näkökulma: Hyvästi, Liiga! Leijonat-puolustaja on valmis NHL:ään

LUE MYÖS: Näkökulma: Leijonat-tähti pelaa itselleen NHL-sopimusta – loistaa MM-turnauksen parhaana

Kimmo Mäkinen