Miten Leijonien MM-sensaatio rakentui? Jukka Jalonen näpäytti kansainvälistä mediaa: ”Se on typerää”

© Kuva: Getty Images

BRATISLAVA. Leijonien MM-kulta ihmetyttää ja ällistyttää vielä pitkään ympäri kansainvälistä mediaa.

Suomi teki melkoisen jymypaukun, kun joukkue marssi MM-kultaan ilmaan yhtään NHL-supertähteä. Vielä vakuuttavampaa oli meno kaukalossa – joukkue kaatoi niin Ruotsin, Venäjän kuin Kanadankin tosipeleissä vakuuttavalla pelillä.

MM-kullan ratkettua Suomen päävalmentaja Jukka Jaloselta kyseltiin kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa, oliko Suomen suurin ase se, että joukkue oli yhdessä pitkään ennen turnausta.

Kokenut valmentaja ihmetteli kysymystä.

– Meillä oli neljän viikon leiri. 11 pelaajaa oli mukana alusta alkaen. Muut ovat tulleet myöhemmin mukaan. Jotkut pelaavat tulvat pelaamaan vasta tänne, kuten muillakin mailla. Kaikilla muilla Euroopan joukkueilla oli sama ohjelma kuin meillä. Ainoastaan USA ja Kanada toimivat eri tavalla, Jalonen kuittaa.

Valmentaja nostaa leirityksistä esille hyvän kysymyksen. Mitä järkeä on ottaa mukaan pelaajia, joilla ei ole oikeasti saumaa nousta MM-ryhmään? Esimerkiksi Ruotsin tai Venäjän miehistöissä pyöri nimiä, joiden MM-matka loppui kauan ennen tosipelejä.

– Kaikki muut Euroopan joukkueet leireilivät yhtä pitkään kuin me. Mutta jos ei hyödynnä lainkaan niitä pelaajia, jotka ovat leireillä alusta alkaen mukana… ehkä se ei ole kovin fiksua, Jalonen täräyttää.

”Katsokaa NHL-finaaleja”

Mutta miten Leijonat marssi nähdyllä tavalla MM-kultaan? Jalonen nosti jo ennen MM-finaalia esille kiinnostavan vahvuuden.

Jenkkitoimittaja kyseli, miten Leijonat on löytänyt näin yhtenäisen pelityylin. Vastaus löytyy peluutuksesta ja roolituksesta.

– Tällaisessa turnauksessa pelataan 10 peliä 17 päivään. Tässä ei voi menestyä, jos peluuttaa kärkinimiä yli 20 minuuttia. Ja samalla jotkut pelaajat pelaavat kahdeksan minuuttia pelissä. Se on typerää, Jalonen täräytti.

Monessa kisojen tähtisikermässä tämä ei toteutunut. Huiput pelasivat valtavia minuutteja – muiden pelaajien kustannuksella. Se näkyi energiatasoissa.

– Meidän pitää käyttää neljää kentällistä läpi turnauksen. Me haluamme olla aggressiivisia ja energisiä. Siihen ei pysty, jos on väsynyt. Se on yksinkertaista.

 Meidän joukkueen taso oli tasainen. Parhaat pelaajat pelaavat aina vähän enemmän kuin muut. Mutta eivät paljon.

Jalonen vertasi tilannetta NHL:n puolelle. Suomalaisvalmentaja uskoi, että Leijonien vahvuus näkyy myös maailman parhaiden seurajoukkueiden matkassa.

– Miksi NHL:n finaaleissa pelaavat St. Louis Blues ja Boston Bruins? Olen nähnyt heidän pelaavan läpi kauden – heidän menestyksensä ei yllätä minua. Heillä on loistavat kärkinimet, mutta he eivät pelaa liikaa, Jalonen kiteytti.

LUE MYÖS: Unelmasta totta! MM-kultaleijona laittoi nimensä alle NHL-sopimukseen

LUE MYÖS: Vau! Janne, 27, tatuoi Leijonen Mörkö-Markon ihoonsa: ”Päätös syntyi heti MM-kullan ratkettua”

LUE MYÖS: Mörkö-Markon MM-kisat! 12 syytä – tämän takia Marko Anttilasta kasvoi täysin poikkeuksellinen ilmiö

LUE MYÖS: ”Koko Leijonien koppi huutaa Mörköä!” – Jukka Jalonen herkistyi Marko Anttilan sankaritarinasta

LUE MYÖS: Netti sekosi täysin! Marko Anttila ihastuttaa kiekkokansaa – katso hulvattomat meemit

LUE MYÖS: Mörkö-Marko hurmaa! Kuka on Leijonien uusi järkälemäinen kulttipelaaja? Näin joukkuekaverit kertovat

LUE MYÖS: Uskomaton tarina! Marko Anttila tykitti itsensä koko Suomen sankariksi – ”On vinoiltu ja v*ttuiltu sieltä sun täältä”

LUE MYÖS: Tiesitkö? Marko Anttila pelannut yhdessä NHL-megatähti Patrick Kanen kanssa: ”Olin raakile”

LUE MYÖS: Venäjällä nähdään suolaisia painajaisia Mörkö-Markosta: ”Uniikki kyyryselkäinen ulkomuoto”

Ilari Isotalo, Bratislava
Twitter: @IlariIsotalo

>>> Erikoistarjous rajoitetun ajan: Lunasta 20€ liveveto + 100% talletusbonus!