Yllättävä veto! Nuori pakkilupaus kieltäytyi NHL-sopimuksesta – hakee pelipaikkaa Suomesta: ”Pääsen näyttämään osaamistani”

© Kuva: Juha Tamminen

MIKKELI. Jukureiden riveissä nähdään alkusyksystä kiinnostava pakkilupaus, kun 21-vuotias Aleksandr Jakovenko antaa näyttöjä Liiga-seuralle.

Puolustaja hakee pelipaikkaa Suomesta koeajan kautta. Jakovenko solmi Mikkeliin syyskuun loppuun asti ulottuvan testidiilin. Sen jälkeen selviää, jatkaako nuori kiekollisesti taitava pakki vielä Suomessa.

Leijonat.com tapasi Jakovenkon perjantaina Mikkelissä harjoitusottelun yhteydessä. Vaikka Jukurit koki ottelussa niukan 3-4-tappion KHL-seura Vitjazille, kertoi pakki olevansa tyytyväinen hyppyynsä Suomeen.

– Uusi maa ja uusi joukkue. Mutta kaikki on sujunut mahtavasti – kaverit ovat auttaneet minut mukaan joukkueeseen, englantia vielä harjoitteleva Jakovenko virnistää Leijonat.comille.

Mitä nuorukaiselta voi odottaa? Ensimmäiset harjoituspelit ovat olleet vielä uuden opettelua. Se käy selväksi sekä Jakovenkon että Jukurit-valmentaja Pekka Kangasalustan kommenteista.

– Tämä oli vasta toinen aikuisten peli hänelle. Hän on ollut viikon verran mukana. Hän on vielä vähän hiljainen poika, mutta todella miellyttävä persoona. Hän opettelee miesten pelien tavoille – ja hänelle annetaan aikaa siihen, Kangasalusta summaa.

NHL-soppari pöydällä

Jakovenkon tausta on kiinnostava: pakki saapui Suomeen Pohjois-Amerikasta, jossa hän ehti pelata kaksi kautta juniorisarja USHL:ää mainioin tehoin.

Varsinkin viime kausi oli tehokas: pakki iski Muskegon Lumberjacksin riveissä 56 otteluun kovat tehot 19+33=52. Kesällä nuorukaiselle iskettiin pöydälle jopa NHL-diili. Venäläinen teki kuitenkin yllättävän ratkaisun: hän valitsi Suomen ja Jukurit edelle.

– Tämä oli hyvä askel minulle. Uskon, että Suomessa pääsen näyttämään osaamistani, pakki itse perustelee ja jatkaa:

– Täällä on hyvä suomalainen valmennus ja taustaporukka. Uskon, että se auttaa minua sekä kehittymään että myös sopeutumaan tänne.

”Huikea pelipää”

Jakovenkon avausaskeleista ammattilaispeleissä ei kannata tehdä vielä liian suuria johtopäätöksiä. Jukureiden leirissä uskotaan, että kyseessä on silti melkoinen lupaus.

– Pelipää on huikea. Hän osaa kyllä hyvin pelata. Vielä pitää saada ymmärrys, että mitä se miesten tasolla palaaminen vaatii. Mutta usein fiksut pelaajat oppivat sen aika äkkiä, Kangasalusta pohtii.

Mutta mitä pakilta voi odottaa parhaimmillaan kaukalossa? Jakovenko uskoo tuovansa Liigaan juonikkuutta ja osaamista pelinavaamiseen.

– Olen hyökkäävä puolustaja. Haluan tehdä pisteitä ja auttaa joukkuettani hyökkäyspäässä. Ylivoimaa ja kiekollista peliä, Jakovenko kiteyttää.

LUE MYÖS: Läpimurto Liigaan? 20-vuotias leijonalupaus palasi Kanadasta Suomeen: ”Unelma pienestä pitäen”

LUE MYÖS: Nimekäs vahvistus! Eero Elo palaa Liigaan – kovin odotuksin: ”Maaleja, maaleja ja maaleja – se on mun ykkösjuttu”

LUE MYÖS: Tulevaisuuden huippunimi? Detroit lähetti nuoren kiekkotaiturin Suomeen: ”Vaatii totuttelua – hyvä askel minulle”

LUE MYÖS: Kilpailijan leiriin! HPK:n huippunimi hyppäsi HIFK:n riveihin – avaa siirron syyt: ”Tarvitsin muutosta”

LUE MYÖS: Uusi kulttipelaaja Liigaan? Ässien voimapesä hurmasi ja vihastutti debyytissään – lupaa: ”Vastustaja käy kuumana”

LUE MYÖS: NHL-konkarin koulussa! Leijonien 17-vuotias superlupaus viihtyy Tuomo Ruudun opissa: ”Antaa paljon vinkkejä”

LUE MYÖS: Erilainen polku huipulle! Suomalainen NHL-lupaus kieltäytyi Liiga-tarjouksista: ”Ei helppo päätös”

LUE MYÖS: Leijonien Anton Lundell herättää huomiota jo NHL:ssä: ”Minun tehtäväni on pelata mahdollisimman hyvin”

LUE MYÖS: Huippuvahvistus! Leijonien NHL-lupaus valitsi Liigan Kanadan sijaan – avaa nyt syyt siirrolle

Ilari Isotalo, Mikkeli
Twitter: @IlariIsotalo